Mau suorittaa heimonsa aikuistumisriittiä jossain päin Tyyntävaltamerta sijaitsevalla koralliriuttasaarella kun valtava hyökyaalto pyyhkäisee hänen ylitseen. Palatessaan kotisaarelleen hän löytää vain ruumiita: ei asumuksia, ei jumalia, ei mitään. Koko Valtio on pyyhkäisty olemattomiin, mutta aalto on tuonu mukanaan kummitustytön (Daphne/Ermintrude) ja laivan. Pikku hiljaa eloonjääneitä alkaa saapua kanooteilla ja Valtio alkaa muodostua uudelleen, mutta se ei ole entisensä.

Terry Pratchettin Nation, suomeksi Valtio, on ensimmäinen lukemistani hänen kirjoittaan, joka ei sijoitu Kiekkomaailmaan. Valtio piirtää viivaa järjen ja uskon välille ja omalla tavallan jatkaa Pienten jumalien (Small Gods) teologista pohdintaa. Tyyliltään Nation sijoittuu ehkä enemmän nuoremmille suunnattuihin Pratchettin teoksiin Tiffany Särkysen (Aching) tarinoiden tapaan. Pratchettin tyyli on pettämätön ja toimii maapallolla kuten Kiekkomaailmassa. Valtio on juuri ilmestynyt suomeksi kovakantisena kirjana, mutta englanniksi sitä saa jo pokkarinakin.

Log in to comment

Discuss this article

HUOM: Olen jättämässä kommenttia keskusteluun vieraana.

Huom!

Lukemisestani kirjoittaminen on jäänyt viime aikoina vähälle mutta olen alkanut käyttää Goodreads-palvelua jossa voit katsoa mitä olen lukenut ja mitä mieltä olen siitä ollut.